Gå til innhold

Sosial deling

september 30, 2012

Dette er en kommentar til  artikkelen The Law of Online Sharing av Paul Boutin.

Han skriver om Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg som tilskrives loven om sosial deling. Denne loven går ut på at i hvert år, i overskuelig framtid, vil mengden av informasjon du deler på nettet fordobles.

Denne loven er en parallell til Moores lov av 1965 som går ut på at prosessorkraften i datamaskiner dobler seg hver 24. måned.

Det er mye positivt med utviklingen av sosiale medier, men man bør kanskje tenke over hvilken informasjon man deler med andre. Det ene er at mange skriver om uinteressante ting, for eksempel at huset er nyvasket eller at nå lukter det ferske boller i huset. Verre er det at man legger ut informasjon som kan misbrukes av andre, for eksempel at man skriver at man har reist på ferie, en opplysning en innbruddstyv vil være svært interessert i å få tilgang til. Forsikringsbransjen advarer mot å gjøre slike ting.

I det siste har det vært oppslag om barn av rike og berømte som gir litt for mye informasjon på sosiale medier. Michael Dell er grunnlegger og CEO av PC-produsenten Dell, og selskapet bruker ca. 2,7 millioner dollar på sikkerheten til Dell og hans familie. Da familien var på ferietur i sommer publiserte datteren bilder både på Instagram og Twitter som røpte hvor familien befant seg. Etter at dette ble oppdaget ble Twitter-kontoen stengt.

Det har også vært et liknende tilfelle i Norge. Kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby la ut private feriebilder, opplysninger om feriemål og annen informasjon om kongefamilien på Instagram.  Dette vakte stor oppmerksomhet, og ble omtalt både i norske og utenlandske medier. Kronprinsesse Mette-Marit forsvarte sin sønn i et åpent brev til VG, hvor hun mente at saken var sikkerhetsrisikoen var overdrevet.

From → Uncategorized

One Comment
  1. Interessant innlegg. Enig i det du skriver om hvor skummelt det er at man legger ut informasjon som kan misbrukes av andre.

Legg igjen en kommentar