Gå til innhold

Teknologisk utvikling

september 16, 2012

Dette er en kommentar til første kapittel i boken ”Digital økonomi 2.0” av professor Arne Krokan. Boken kommer ut tidlig i 2013.

Kapittelet ” Fra jordbruks- til digitalt nettsamfunn” oppsummerer utviklingen i samfunnet de siste 50 til 60 årene. Det har skjedd store endringer som følge av ny teknologi, både innenfor arbeidsliv og hjemme hos folk. Og det er ingenting som tyder på at utviklingen vil gå saktere i årene som kommer, snarere tvert i mot.

Spørsmålet er om vi klarer å ta inn over oss den teknologiske utviklingen fullt ut. Da tenker jeg både på vår evne til å utnytte mulighetene som ny teknologi gir, og vår evne til å tenke på sikkerhet.

I boken skriver Krokan at ”mange som tar i bruk ny teknologi gjør det uten å endre måten å organisere på, noe som fører til at effektene også blir mer begrenset”. Det er et viktig poeng.  Mange organisasjoner gjennomfører IT-prosjekter uten å være forberedt på at den nye teknologien best kan utnyttes med en endret organisering. Det er også en parallell hos enkeltpersoner. For eksempel så er det mange som kjøper dyre og avanserte smarttelefoner som de kun bruker til å ringe eller sende SMS med. De utnytter dermed ikke at de har kjøpt en håndholdt datamaskin som har mange anvendelsesområder.

Den nye teknologien gir uante muligheter, og det er viktig av man utnytter den. Men samtidig må man tenke igjennom hva den nye teknologien innebærer.  For eksempel gir nettsky, eller cloud computing som det heter på engelsk, mange muligheter. Det er fleksibelt og kostnadseffektivt, og blir tatt i bruk både av virksomheter og privatpersoner. Menn har man full oversikt over hvor dataene er lagret og hvem som har tilgang til dataene?  Dette spesielt viktig for virksomheter som behandler konfidensielle opplysninger, som helsevesenet, banker osv.

From → Uncategorized

2 kommentarer
  1. Jeg ser frem til å dykke inn i temaet sammen med deg. Det er mange spennende forhold du nevner her..

  2. Temaet du skriver om er veldig interessant, ikke minst det at organiseringsendring også er viktig i tilknytning til bruk av ny teknologi i eksempelvis bedrifter.

Legg igjen en kommentar